Soka, Balkan mutfağına özel olan kaymaklı bir turşu çeşididir. Sofrada kahvaltılık olarak tüketilebilmesiyle birlikte, meze olarak da sofralarda yer almaktadır. Türk mutfağındaki sütlü biber turşusuna da çok benzetilmekle birlikte hem turşunun cinsi hem de kullanılan malzelerden kaynaklı Soka ve Katık turşusu arasında ince bir fark bulunmaktadır.
Soka turşusunda kullanılan biber cinsi Yugoslav biberi, Boşnak biberi olarak bilinmektedir. Türkiye'de de son zamanlarda Soka adıyla yetiştirilerek, pazarlarda satılan bu biber, tip olarak dolmalık biberi andırsa da, konik uçlu, daha etli ve rengi sarıya çalan bir biber turşusudur.
Soka turşusu hazırlanırken en önemli malzemelerden biri taze süt kaymağıdır. Normal kaymaklardan farklı olarak, akışkan kıvamdaki bu süt kaymağı sokanın lezzetini ortaya çıkarmaktadır. Soka turşusunun içinde kullanılan biber de yöreye ve mutfağa bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Hazırlandıktan sonra sokayı serin bir yerde bekletmek ve 20-30 gün gibi bir süre de sabretmek gerekir. 30 gün sonrasında kontrol edilerek, lezzetli soka turşusunun tadına varabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.